Proč budu volit číslo 7, Starosty a nezávislé. Zvažte to také.

Mám jen pár důležitých kritérií, podle kterých vybírám stranu kterou volit.

  1. Prosazují demokracii a svobodu v západoevropském a severo-americkém podání. Jednoznačný závazek být součástí NATO, EU atd. Prozápadní orientace. Po zkušenostech s komunismem si jinou variantu neumím přestavit. Žádné lavírování, ale jednoznačná orientace rozhoduje. Čím více liberální, tím lépe.
  2. Podporují zavedení Eura, což je pro mě další potvrzení naší integrace do západní Evropy.
  3. Důvěryhodnost, konzistentní a věcné rozhodování v minulosti. Nehodnotím sliby, hodnotím již vykonané skutky a jejich konzistenci se sliby v předvolební kampani. Stejně tak mě zajímá, zda učinili rozhodnutí, která byla nevýhodná pro ně, ale výhodná pro občany.
  4. Malý, otevřený stát. Není to samozřejmé, a jen omezené množství politiků je ochotno podstoupit skutečnou veřejnou kontrolu. Dlouhodobá a úspěšná snaha o prosazení registru smluv (jednoho z pouhých 3 zákonů, které dávají občanům kontrolní moc nad státem) je pro mě velmi silný důvod pro podporu.
    Otevřený stát znamená stát pod trvalou kontrolou, efektivní stát, stát bez korupce. Já chci takový stát.

Těmito kritérii mi prošly tři strany a hnutí.

 

Starostové a nezávislí, kandidátka číslo 7,  jako jednoznačný vítěz.

Je zbytečné se bát 5% hranice vstupu do Parlamentu. Volební potenciál STANu je z předvolebních výzkumů dlouhodobě 11-16 % a pokud všichni váhající kvůli 5% limitu svůj hlas dají STANu, 10 % hlasů je reálných.

 

O stupínek níž se umístila TOP09 spolu s Piráty. TOP09  je STANu velmi blízká a jejich loňský rozpad bohužel nedává smysl. TOP09 je konzervativnější, proto je mi bližší a vyhrál STAN.

Piráti jsou oproti STAN i TOP09 rozdílní, méně čitelní, více levicoví, ale spojuje nás kritický pohled na stát, nutnost skutečně moderní vize státu a vědomí nutnosti být neustále inovativní, maximální otevřenost (ve které jsou sami bezkonkurenční) a velikost státu. Navíc jejich dosavadní práce na Pražském magistrátu, v Brně, Karlových varech a jinde stojí za pozornost. Jejich nevýhodou je občas šílené personální obsazení, což se časem srovná.

print