Hnutí ANO v soukolí politického boje a vlastní zodpovědnosti

Vyšetřování možného dotačního podvodu při stavbě a provozování Čapího hnízda je poměrně dobře popsané. Pěkně situaci shrnul HlídacíPes.org.

Vyšetřování Čapího hnízda začalo v roce 2015 a bylo opakovaně prodlouženo. Poslední průtahy komentovala dokonce i vrchní státní zástupkyně v Praze, JUDr. Lenka Bradáčová, Ph.D.

Dohledový přezkum byl vykonán i nad rámec konkrétních námitek podatele. Policejní orgán Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy a dozorový státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze se zabývají možnou trestněprávní odpovědností komplexně a v celé šíři, přičemž v jejich činnosti nebylo zjištěno významné pochybení.

Je však zároveň nutno konstatovat, že délka dosavadního řízení je jen hraničně akceptovatelná. Jde nepochybně o trestní věc komplikovanou a rozsáhlou, když současně lze zaznamenat procesní neochotu k součinnosti ze stran některých privátních subjektů, která zpomaluje postup řízení.

Další etapa ve vyšetřování nastala ve čtvrtek 10. srpna 2017, kdy Policie ČR zaslala do Poslanecké sněmovny žádost o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka.

Kontext a související informace z 2013-2017

Než se pustím do shrnutí reakcí politické scény, připomeňme si kontext posledních 4 let.

  • Hnutí ANO nemělo žádné výhrady k postupu a konání Policie ČR a státního zastupitelství v případě zásahu na Ůřadu vlády v červnu 2013.

    “Jeho pád a celá aféra kolem policejních zásahů v nejvyšších patrech politiky je důkazem, že ODS je nereformovatelná strana s vazbami na kmotry a lobbisty, které již nelze zpřetrhat,” uvedl Babiš

  • O pár dní později, 28.6.2013, Andrej Babiš doplňuje: “Pokud by byl nejvyšší státní zástupce Zeman ve funkci v době premiérování pana Topolánka, tak jsem přesvědčen, že by Topolánek i Dalík seděli v base,”
  • JUDr. Pavel Zeman je nejvyšším státním zástupcem od 1.1.2011 a je stále ve funkci.
  • Hnutí ANO od začátku roku 2014, po celé  4 roky, spravuje a řídí Ministerstvo spravedlnosti, zodpovědné za fungování soudní moci a státních zastupitelství.
  • Hnutí ANO je od začátku roku 2014 druhou největší vládní stranou s nepřerušenou účastí ve vládě.
  • V březnu 2017 Hnutí ANO změkčilo svůj etický kodex pro případ stíhání člena ANO. V etickém kodexu hnutí ANO nyní stojí:

    V případě přestupkového řízení či trestního stíhání proti své osobě, reprezentant nebude využívat poslaneckou/senátorskou imunitu a požádá příslušný parlamentní výbor, aby neprodleně navrhl jeho vydání. Reprezentant, proti němuž je zahájeno trestní stíhání, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci ve Hnutí a na členství ve Hnutí.

Trestní řízení

Trestní řízení je zákonem upravený postup příslušných orgánů státu (tzv. orgánů činných v trestním řízení), jehož cílem je zjistit, zda byl spáchán trestný čin, zjistit jeho pachatele, uložit mu podle zákona trest nebo ochranné opatření a toto rozhodnutí vykonat, popřípadě zařídit jeho výkon.

Z hlediska časového průběhu lze české trestní řízení členit na dvě základní stadia:

  1. Přípravné řízení, které zahrnuje prověřování okolností důvodně nasvědčujících tomu, že se stal trestný čin, a vyšetřování, které představuje již vedení trestního stíhání proti konkrétní osobě (obviněnému). Přípravné řízení koná policejní orgán a státní zástupce.
  2. Řízení před soudem, které je vedeno na podkladě obžaloby či návrhu na potrestání státního zástupce a zahrnuje dílčí stadia:
    1. předběžné projednání obžaloby
    2. hlavní líčení
    3. řízení o opravných prostředcích
    4. vykonávací řízení

V českém přípravném řízení vystupuje proti obviněnému zejména policejní orgán, nad nímž vykonává dozor státní zástupce. Státní zástupce v této souvislosti bývá označován za pána přípravného řízení (tzv. dominus litis), neboť jeho rozhodnutí jsou v tomto stadiu konečná a pro policejní orgán závazná. Na základě jeho rozhodnutí se určitá trestní věc dostává před soud.

Reakce z Hnutí ANO

Andrej Babiš, Hnutí ANO

“Je to poslední zoufalá snaha tradičních politiků a jejich zkorumpovaného systému se mě zbavit a ovlivnit volby, která je jak vystřižená z 50. let“, řekl v rozhovoru pro Právo.

“Je to celé zmanipulované, trestní stíhání potřebovali načasovat před volbami, ve kterých jde o všechno. Protože buď tady budou dál ti tradiční politici, nebo naši zemi povedou zodpovědní a nezkorumpovatelní lidé.” (Vyjádření AB na Facebooku)

Robert Pelikán, ministr spravedlnosti, Hnutí ANO

LN:Vadí vám, že se kauza předsedy hnutí Andreje Babiše dostala nyní do fáze, kdy policie žádá Poslaneckou sněmovnu o jeho vydání společně s místopředsedou Jaroslavem Faltýnkem? Vnímáte to jako antikampaň proti hnutí ANO?

Pelikán: “Přesně tak to vnímám. Věřím, že to stranu nepoškodí.” (zdroj)

Martin Stropnicky, ministr obrany, Hnutí ANO

Odpověď na stejnou otázku LN: “Vyšetřování Čapího hnízda mohlo být už dávno ukončené. Je hodně obtížné nevidět v načasování současných událostí souvislost s blížícími se volbami.” (ke konstatování státní zástupkyně o zdržování ze strany soukr.subjektů se nechce vyjadřovat)

Richard Brabec, ministr životního prostředí, Hnutí ANO

Odpověď na stejnou otázku LN: “Načasování požadavku policie na vydání ke stíhání několik týdnů před volbami mi připadá velmi zvláštní vzhledem k tomu, jak dlouho policie tuto kauzu vyšetřuje.”

 

Radek Vondráček, místopředseda Poslanecké sněmovny, Hnutí ANO

Odpověď na stejnou otázku LN: “Nemyslím si, že by to byl standardní postup. Těch náhod je příliš mnoho. Když si vezmu, že to je deset let stará kauza, rok a půl se šetří, do voleb zbývají dva měsíce, to je první náhoda….”

Rostislav Vyzula, poslanec, Hnutí ANO

Odpověď na stejnou otázku LN: “Myslím si, že to je naprosto nesmyslná věc, která se nyní aktivizovala před volbami. Ať ji samozřejmě vyšetří, mohla se ale vyšetřovat mnohem dřív. Je to vyloženě účelově nastavené, nechápu tu taktiku. Je to postavené proti nám, takový hysterický záchvat sociální demokracie, která ztrácí a snaží se nějakým způsobem získat voliče. Osobně budu z těchto důvodů proti vydání.”

Udrželo Hnutí ANO právní stát?

Všichni občané České republiky se musí řídit zákony České republiky a proti obžalobě se mohou bránit před soudem. Případné poškození svých práv mohou opět bránit před soudem. Soud je nezávislý státní orgán vykonávající soudní moc. Poskytuje ochranu porušeným nebo ohroženým právům či jiným zákonem chráněným zájmům a pouze on rozhoduje o vině a trestu za trestné činyMinisterstvo spravedlnosti je ústředním orgánem státní správy pro soudy, státní zastupitelství, probaci a mediaci a vězeňství a je od začátku roku 2014 řízeno Hnutím ANO.

 

Dávají vám prohlášení vedoucích představitelů Hnutí ANO, včetně úřadujícího ministra spravedlnosti, dostatečnou důvěru v nezávislost soudního systému a schopnost soudů chránit práva všech občanů? Nebo jsou členové Hnutí ANO výjimka, pro kterou toto neplatí?

print

4 thoughts on “Hnutí ANO v soukolí politického boje a vlastní zodpovědnosti

  1. […] postupu policie a státního zastupitelství z úst Andreje Babiše poukázal Michal Bláha, který připomněl, že resort spravedlnosti je už čtyři roky v rukou hnutí ANO, a připomněl i fakt, že hnutí ANO zmírnilo svůj Etický kodex (dříve v něm stálo, […]

    • Karel Šimáček says:

      1) Nechápu význam tabulky nahoře. Pokud chcete na něco poukazovat, napište fakta o žádosti – tj. o co bylo žádáno, co bylo v žádosti požadováno, co bylo uvedeno a co na základě ní bylo získáno. Konkrétně se pak zaměřte na to, jaké právní vztahy byly s ohledem na zisk dotace povolené.
      2) Nepište nesmysly typu “firma je vlastněná AB”. Žádnou obchodní společnost (alespoň v ČR) nikdy nikdo nevlastnil, maximálně v ní byl společníkem.
      3) S posledními dvěma odstavci si už vážně děláte pr*el. Nejprve napíšete, že soud je nezávislý orgán, pak zpochybňujete jeho nezávislost tím, že nesmyslně směšujete státní správu soudů se soudní mocí jako takovou a poukazujete, že je v držení ANO.

      Jste stejná pakáž jako Babiš. Nebo prostě jenom nedostatečně inteligentní.

      • michal says:

        Dekuji za prispevek k veci. K poslednimu bodu – nezavislost soudu zpochybnuji clenove ANO, jak je snadne dovodit z jejich komentaru k Capiˇu hnizdu.
        Ale to je pro pakaz jako jste vy asi moc slozita uvaha

  2. Petr Kožoušek says:

    Nejsem sice pravnik ani se extremne nezajimam o pravo, ale myslim si, ze dukazu je vice nez dost, ze k podvodu skutecne doslo.

    To, ze Babis opet vse vyuziva k tomu, aby si nahnal body, to predvedl nekolikrat a mrzi me, ze mu to tolik lidi furt zere.

    Co se tyce nezavislosti vykonnych organu v CR mam svoje pochybnosti dele, nez prisel AB k moci. S nim jsme se dostali spis do dalsi, nebezpecnejsi fazy k souvislosti k pravum a svobodam obcanu CR.

    Co se tyce vyrokum hnuti ANO, vzdycky budou rikat prava nebo leva, jak se jim to hodi. To je bohuzel na obcanovi a nezavislych mediich, aby na tyto rozporuplne vyroky upozornovali a uvedomovali si je. Sam AB je toho mistrem, kdy jednu vec potvrdi a druhy den rekne uplny opak.

    P.S. komentar pana Simacka opravdu nechapu, patrne nejsem dostatecne inteligentni 🙂

    P.S.S. dekuji za zajimave cteni, drzim palce.

Comments are closed.