GFŘ – daňové gestapo českého státu

1.3.2017: Napsáno jajko komentář pro dnešní  E15

EET je v systému státních informačních systémů výjimkou – je to zatím jediný systém, který od občana či podnikatele vyžaduje zasílání dat v reálném čase. Ostatní státní systémy jsou nárazové, dávkové. DPH, kontrolní hlášení či různé odvody se evidují obvykle jednou měsíčně. Daně jednou ročně. Ale v reálném čase musíte přiznat tržby pouze v EET.

 

Již v roce 2016, před spuštěním první etapy EET, se ukázala neschopnost GFŘ zvládnou takový systém. Za 180 miliónů korun bez výběrového řízení se sice podařilo systém naprogramovat a spustit, ale skutečná práce GFŘ – stanovení pravidel fungování EET, metodika a její komunikace – byla více než zoufalá.

Ještě listopadu 2016, necelý měsíc před samotným spuštěním EET nebylo jasné jaké tržby pod EET patří a jaké nikoliv. Proslulým se stal výrok ministra Babiše týden před spuštěním EET do ostrého provozu, že “teprve nyní zjišťuje, kolik druhů podnikání vlastně v Česku máme”.

Od listopadu 2016 nutí finanční správa podnikatele k ponižující a zdlouhavé registraci k EET, kde musí podnikatel napsat do 28 formulářových polí 27 údajů, které o něm finančáci již znají. Tuto žádost poté úřednice poloručně zpracovávají. Neznám nikoho, kdo by přístup k EET dostal dříve než za 3 dny. Návrh na automatické řešení, dopředu vygenerovaný přístup k EET pro všechny podnikatele a firmy, GFŘ odmítlo jako “horší řešení než to jejich”.

Uplynuly 3 měsíce ostrého provozu EET a GFŘ se nepoučilo. Měsíc před spuštěním EET pro e-shopy, po 9 měsících zoufalého upozorňování, pan Fojtík z GFŘ konečně pochopil co je a jak funguje platební brána při placení platební kartou. Teprve poté GFŘ přišla s novou metodikou pro platby kartou.

GFŘ může zadržovat vratky k DPH neomezeně dlouhou dobu (klidně několik let) a způsobit tak krach společnosti (stalo se vícekrát). Nezapíše vás jako plátce DPH v termínu 30 dní, jak ji přikazuje zákon, a klidně vám správní řízení protahuje 9 měsíců (děje se stále). 6 měsícu po začátku platnosti Registru smluv přiznala, že není schopna zákon plnit.

Pokud podnikatel poruší své povinnosti, dostane okamžitě pokutu. Pokud omylem nepřizná 7Kč v kontrolním hlášení, dostane okamžitě pokutu 50.000 Kč (stalo se v lednu 2017)!

Pokud neodpoví GFŘ do pěti dnů na otázku “opravdu údaje v kontrolním hlášení souhlasí?”, dostane pokutu 10.000 až 20.000 Kč (stalo se v prosinci i lednu 2016).

Přesně týden (!!) před spuštěním II. etapy EET pro e-shopy vydalo GFŘ novou metodiku pro platby dobírkou. Týden před spuštěním! Tři dny před II. Etapou Babišova náměstkyně v médiích varuje: „Tentokrát žádné období hájení nebude”.

GFŘ má dojem, že každý podnikatel je zloděj a podvodník. Pokutu 50.000 Kč za nepatrný prohřešek obhajuje jako zcela odpovídající trest. Samo však neplní vlastní povinnosti a nerespektuje termíny ani úkoly na ni kladené.

Generální finanční ředitelství si myslí, že nemá být partnerem a službou daňovým poplatníků, ale že je daňovou policií České republiky. Ve skutečnosti se chová a vystupuje jako české daňové gestapo.

print

19 thoughts on “GFŘ – daňové gestapo českého státu

  1. Petr says:

    Zaclo to uz kontrolnim hlasenim. Ja jsem nyni (vice nez rok pote!) dostal pokutu 10 000,- za pozdni odevzdani prvniho hlaseni za leden 2016.
    Tenkrat jsem blbe klikl a neodeslo – bylo to precejen prvni hlaseni, neznal jsem to. Od te doby jsem vsechny odeslal spravne a vcas.
    Smysl udeleni pokuty rok pote mi tedy unika..

    • Toulavý Pirát says:

      neplatit, při troše štěstí stávající parta odejde a při troše rozumu nová parta zruší nesmylné pokuty

      • Ivan says:

        ses zbláznil ne? Tenhle bolševický národ naháže Babišovi klidně 50% a finanční úřad ti napálí pokutu půl mega a rovnou exekuci. Rada napiču, když na tom závisí tvoje životbytí, prostě zaplatíš, modlíš se aby ti nevypálili penále a zbytek šetříš na emigraci. 85% národa je blbé hovno, ty jseš podnikatel zloděj a nemáš nikde zastání.

  2. Lukas says:

    Tak tak, občane ty musíš tohleto a támhleto, když to nesplníš, sankce jak prase.
    My nemusíme nic, na všechno máme mrtě času a když něco poděláme no tak co? Miliony sem, miliony tam – možná se to propere někde na Twitteru nebo v TV, ale my to máme stejně na salámu, protože s naším platem to neudělá vůbec nic!

  3. Marta says:

    Pořád nechápu, proč by lidi měli platit za chyby GFŘ..

  4. mp says:

    Dokud se podnikatele nesjednoti a nezacnou to masivne bojkotovat, budou tyhle absurdity trvat a Kobliha a jeho klaka utahovat srouby co to da.

  5. Rodičák says:

    Telefonát z FÚ:
    “Dostanete pokutu 2000 Kč.”
    “Za co?”
    “Vaše daňové přiznání nepřišlo z vaší datové schránky.”
    “Ale dostali jste je, ne? A taky ještě poštou v papírové podobě.”
    “To ano, ale jedná se o nařízení z vedení.”
    “Promiňte, ale ta suma co je v daňovém přiznaní… To není ani minimální mzda, já jsem na rodičovské dovolené… to je můj nepravidelný přivýdělek.”
    “Vídím, ale máte to za 2 poslední období. A správně bych vám to ani neměl říkat.”
    “Vy mi tedy říkáte po téměř 3 letech, že jsem poslal špatně daňové přiznání? Nezdá se vám výše pokuty poněkud absurdní?”

  6. Marek says:

    Co takhle udělat u Hlídače EET soupis konkrétních a ověřených zkušeností lidí s FÚ? Stačí jen popis osobní zkušenosti, navenek anonymizovaný výstup, ale interně mít ověřenou identitu toho zasilatele. Vyvolat tím politický tlak na GFŘ, které zcela zjevně žije mimo realitu a jednají opravdu jak gestapo. Takže vyvolat politický tlak a mít k tomu také podklady v podobě reálných zkušeností lidí.

    • Karel says:

      Drahý Marku, zní to velice dobře, jenomže jaký politický tlak? Ten kdo má dnes toto GFŘ pod dohledem, má i rozhodující pozici a tento systém a je jeho dítkem. Bohužel.

      • Marek says:

        Ano a? Nějak mi uniká pointa vztahu, že ministr (předpokládám, že jej myslíte) má systém pod sebou a že je/není možný politický tlak? Vždyť to samé dělá Michal v tom článku, kde vybírá určité reálné zkušenosti, jen to udělat ve větším měřítku.

        • Ivan says:

          Politický tlak, když to více než polovinu národa nezajímá je k ničemu. Tohle trápí tak 20% pracujících lidí, zbytek zavistívých čechů si jen mne ruce.

  7. Jan says:

    Já to vidím jasně. Vrhnout se davem na GFŘ a uspořádat další defenestraci, ale tentokráte opravdu vydařenou. Do posledního úředníka. Všechny včetně ministra. Neuvěřitelné co je to za zm…dy. Problém je, že to není jen na GFŘ, ale skoro všude.

  8. David P. says:

    Problém je v tom, že Babiš šlape živnostníkům na krk, protože cca 25 % lidí v ČR chce živnostníkům šlápnout na krk – i kdyby pak sami měli umřít hlady. A ostatní politici vypadají, že se tím baví.

    • Tomáš Hejátko says:

      Pěknej článek – nejvíc mě na něm baví, že pokud dobře čtu, tak je tam pouze obviňování z nepravdivosti tohoto článku, ale vyvráceno tam není vůbec nic.

      • Lukas says:

        Ale tak zdá se že nějaký efekt to mělo:
        https://twitter.com/AndrejBabis/status/838710835639947264

        • Maida says:

          To je naprosto na nic, když Finanční správa jen zmírňuje nebo tu a tam někomu promíjí pokuty.
          Takovéto drakonické pokuty vůbec neměly být v zákoně. Kdopak je tam asi dal a kdy je odtud vyndá?
          Za takovýhle zmetek v zákoně nikdo odpovědnost nenese – ač by zasloužil pokutu aspoň 500 tisíc. A Babiš si pak hraje na hodného strýčka. Jsem naprosto znechucena tímhle státem. Nadpis článku je výstižný!

  9. Lukas says:

    jestli EET funguje, nebo nefunguje, bohudík prozatím nevím, ale když se podívám na můj případ, kdy jsem dostal pro začínající firmu (první KH atd.) hned pokutu 50.000,-Kč je zarážející. Přiznávám, hlášení bylo podáno opožděně, ale z důvodu nefunkčnosti portálů daňové správy a datových schránek ze zahraničí. O tomto faktu jsem samozřejmě úřednici informoval telefonicky – a odpověď?? že to nefunguje, to je sice blbé, ale pokutu vám stejně musím dát…

    Proto by si MFČR mělo v první řadě uvést do 100% provozu stávající systémy a na nové (EET) se VY_RAT !!!!

Comments are closed.