Jednání o platech zaměstnanců bez dohody. Riziko stávky majitelů firem trvá!

Předsednictvo Odborového svazu majitelů firem rozhodlo o

KONÁNÍ STÁVKY MAJITELŮ FIREM  ZAJIŠŤUJÍCÍCH ZAMĚSTNANOST 2.5 MILIÓNŮ OBYVATEL ČR  

K tomuto rozhodnutí bylo Předsednictvo donuceno mnoharočními neúspěšnými jednáními na všech úrovních.

Stávka není primárně namířena proti zaměstnancům, ale na podporu výrazného zlepšení psychických, pracovních a sociálních podmínek majitelů firem a změny přístupu státu k soukromému podnikání.

Stát dlouhodobě zhoršuje právní, daňové a legislativní podmínky soukromého podnikání a zaměstnanci brutálním tlakem požadují stále vyšší mzdy, přičemž takové zaměstnance není možné legálně propustit. Tento stav prakticky znemožňuje podnikání a kolektivní vyjednávání ve firmách.

Odmítáme dosavadní praxi, aby zaměstnanci požadovali navýšení platů bez odpovídajícího zvýšení produktivity práce a snížení nemocnosti zaměstnanců o 10%. Požadujeme výrazný nárůst produktivity práce zaměstnanců při zachování současných mezd.

Odborový svaz majitelů firem žádá, aby obecně platným právním předpisem byly stanoveny nepřekročitelné mzdové nároky zaměstnanců pracujících v soukromém sektoru.

Tento požadavek podporuje Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Asociace podnikatelů a manažerů, Česká asociace podnikatelů, Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR a největší soukromí zaměstnavatelé v ČR.

Tento požadavek již 1.12.2012 podpořil majitel společnosti Agrofert A.Babiš, generální ředitel Škoda Auto Bernhard Maier, generální ředitel Tesco Stores ČR David Morris a tisíce dalších.

Přesto po řadě jednání nedošlo k dohodě.

Odborový svaz majitelů firem s plnou vážnosti vyzývá vládu, zaměstnance a všechny zúčastněné, aby období měsíců srpna a září využily k intenzivním jednáním o vyřešení sporu a předešly vážnému sociálnímu konfliktu.

Odborový svaz majitelů firem dlouho, korektně a trpělivě jednal. Nyní je řešení v rukou vlády a zaměstnanců. 

Předsednictvo Odborového svazu majitelů firem rozhodlo, že pokud budou jednání neúspěšná, zahájí časově neomezenou stávku majitelů firem. Majitelé firem přeruší veškerou svou práci včetně vydávání pokynů k vyplácení mezd zaměstnancům a všichni členové budou na náměstích jednotně prosazovat své požadavky.

Termín stávky vyhlásí 3 dny před jejím konáním.

V Praze, 5.8.2016

Michal Bláha
předseda Odborového svazu majitelů firem

print

6 thoughts on “Jednání o platech zaměstnanců bez dohody. Riziko stávky majitelů firem trvá!

  1. V says:

    Hezký … 🙂

  2. Radim says:

    „,..bez odpovídajícího zvýšení produktivity práce a snížení nemocnosti zaměstnanců o 10%.“ Tak tohle je nejvtipnější věta, kterou jsem tento týden četl. A předpokládám, že to je jen ironie. Protože je to právě majitel (ať to znamená cokoliv), kdo vybírá management a ten (nebo právě sám majitel) určuje produktivitu práce. Pokud chce tedy zvýšit produktivitu práce o tolik procent jako zvyšuje mzdu, měl by ten zaměstnance nějak motivovat a také jinak rozvrhnout práci. To samé u nemocnosti, pokud to jde ovlivnit, tak to může sám zaměstnavatel. Zaměstnavatel může nabídnout sick days případně rozvrhnout práci, tak aby nedocházelo k přecházení nemocí a tedy později k horším následkům. (Případně nějaké semináře o jídle, zdravé svačiny, zdravé obědy atd. protože zdraví je hodně o jídle)

    Vlastně pokud společnost řídí šéf a ne lídr, tak tu bude vždy problém.

    • michal says:

      Zkuste si nekdy “roli” majitele a budete to chapat lepe. Majitel samozrejme ovlivnuje produktivitu, ale vetsi dil je na zamestnancich. Oni mohou byt fachmani i flakaci. Ale pridat chteji vsichni

      • Radim says:

        Takže to není ironie? Achjo. Tak s takovým přístupem nikdy Německo nedoženeme. Víte. Zrovna jsem dal výpověď, protože jsem na sobě viděl, že se flákám. Přemýšlel proč a hledal motivaci a nic. Bylo to náplní práce a vedením. Vlastně jsem zjistil, že se v práci nic nového už nenaučím a nikam neposunu (nemyslím v hierarchii společnosti, ale odborně a osobně). Co jsem se bavil s některými vrstevníky (kolem 30 let) jsou na tom podobně. Nevidí smysl ve své práci a tak brzy utečou. U dělníků je to tak, že vytvářejí třeba díly a i když vidí BMW, tak si neřeknou „Jé k tomu autu jsem dělal to a to“. Do práce si to jdou jen odchodit, aby měli z čeho žít (a není toho moc, i když vydělávají třeba víc jak já) Někteří vrstevníci mají naopak práci která je naplňuje. Rozdíl není jenom náplň práce (věřím, že kdyby místo dílů dělali celé auto bylo by to jiné), hlavně vedení, které dokáže motivovat.
        Co se týče celku, tak 99 % je právě na zaměstnavateli, pokud on nedokáže motivovat, tak se produktivita nezvýší. Ano jsou jednotlivci, kteří jsou flákači, ale i u nich mám za to, že lze najít způsob, jak je motivovat, pokud je to práce, která pro ně bude dávat alespoň trochu smysl.
        A roli zaměstnavatele si v budoucnu rád vyzkouším. Vím, že přidám všem, jak fagmanům, tak flákačům. A vím, že pokud budu v roli lídra dobrý, tak se i z flákače stane fagman.

        • michal says:

          Je to ironie, ale vase odpoved byla presne ze supliku, ktery ironizuji

          • Radim says:

            Přesně takovou reakci bych čekal od špatného šéfa. No nevadí, mohl jsem se něco dozvědět a zase nic.

Comments are closed.