101 výletů – doplněno

Kamarád mi  před časem u sebe doma ukázal mapu. Visela na zdi a byly v ní napíchané barevné vlaječky. Můj tázavý pohled ho pobavil a vysvětlil mi, že se s dětmi rozhodli dobýt všechny nejvyšší vrcholy všech českých pohoří. Měl seznam asi 30 vrcholů.

Zaujalo mě to a po menším zkoumání jsme spolu výzvu rozšířili.

Česká republika je z geomorfologického hlediska rozdělena na 28 oblastí a 94 celků (a spoustu podcelků, kterých je na nás už moc).

Mapa pohoří a nížin v ČR, geomorfologické členění České republiky

Mapa pohoří a nížin v ČR, geomorfologické členění České republiky

A každý z 94 celků má svůj nejvyšší vrchol. Někdy je to známá hora jako Praděd (Hrubý Jeseník), někdy je to nenápadná vyvýšenina jako třeba Almín kopec v Opavské pahorkatině (skvělých 315m na mořem).

Většina vrcholů jsou často jen lokálně známé či zcela turisticky neznámé kopce v krásné přírodě, v místech, kam by vás ani nenapadlo jít. Máme za sebou dobytí asi 15 “vrcholů” po celé ČR a hromadu fantastických zážitků.

Tak až zase takhle jednou ve čtvrtek budete přemýšlet co s dětmi o víkendu, tady máte mapu a můžete vyrazit.

Pro hračičky zdrojový seznam lokací, s popisy, GPS souřadnicemi a poznámkami v Google tabulce.
Vrcholy všech českých pohoří s GPS souřadnicemi

Součástí Google tabulky je také kalkulačka vzdálenosti vrcholů od nějakého místa. K výpočtu se používá Google Maps API, které má bohužel dost silné omezení na počet “výpočtů” za den. Pokud s tím dokážete pomoci, budu rád.

PS: protože geomorfologických celků je jen 94, přidal jsem na konec 7 extra bonusových cílů a počet hezky zaokrouhlil.

print

5 thoughts on “101 výletů – doplněno

  1. Co takhle Ruprechtický špičák? Politicky možná patří na Broumovsko, ale je to úplně jinej hřeben http://mapy.cz/#!x=16.281866&y=50.661218&z=12&l=16&c=F

  2.   says:

    Není to Almin kopec (í→i)?

  3. Tomas says:

    Dobry napad na vylety, jak pro rodiny s detmi, tak i pro fandy turistiky a milovniky krasne ceske zeme. Mozna by stalo za uvahu tabulku upravit jako mobilni aplikaci s planovacem vyletu a s moznosti udelat si fotku (treba i s rodinou) pri dosazeni daneho vrcholu. Napada me take plno dalsich moznosti pro rozsireni takoveto aplikace. 😉

Comments are closed.