Pryč od Windows Media Center

Jako vždy, za všechno může Microsoft ;-).

Před 4-mi léty jsem postavil domácí multimediální centrum, s 2x DVB-S2 a 1x double DVB-T kartama na příjem televize. Poměrně záhy jsem upgradnul Windows Vista na Windows 7 s MCE. Pozitivní bylo (a s tím jsem počítal), že MCE už umí DVB-S karty (sice nikoliv S2=HDTV). Ale jaképak překvapení, když MCE neumožňuje kombinovat DVB-T a DVB-S karty. Je možné používat jen jeden typ signálu. I díky mizernému příjmu jsem zvolil nakonec DVB-S.

Praxe ukázala, že 2 DVB-S karty jsou nad schopnosti MCE je rozumně uřídit a používat. Po 2 letech mi sice Martin Pavlis poradil moc šikovný prográmek – DVBLink , který vytvoří virtuální DVB-T karty a pod ně schová všechen možný i nemožný HW na příjem TV/Sat/Cat, ale v té době to už mé konkrétní problémy to moc nevyřešilo.

Windows7 na plazmu nepatří

  1. Malý font. Standartní font je příliš drobný pro HD rozlišení a uhlopříčku plazmy. Zvětšení font DPI na 200-300% způsobí reálnou nefunkčnost 80% i MS programů)
  2. Klávesnice a myš jako ovladač na TV je trochu overkill
  3. Klávesové zkratky MCE vymýšlel debil. (např. STOP je CTRL+Shift+S)
  4. Propojení MCE se zbytkem domácnosti neexistuje, propojení MCE s WinMediaPlayer je směšné)
  5. Na hackování Windows, aby uměly přehrát MKV, FullHD H.264 a poslat DTS do zesilovače už fakt nemám náladu. (MCE by default downsamplují někdy na stereo, někdy na Dolby Digital…)

Letos na jaře jsem definitivně pochopil, že Microsoft dál MCE rozvíjet nebude (rozhodně ne směrem podpory DVB-S, HD obsahu, domácí integrace a sdílení medií apod), s jinýma MCE systémama si hrát nechci. Současně vím, že PC v obývaku nedává smysl.

Současně potřebuji vyřešit problém mnoha zařízení a vysílaček. Protože mám starý Onkyo zesilovač podporující pouze audio (nemá video vstupy), mám dost prostoru pro navržení nového uspořádání.

Nutno dodat, že součástí našeho domácího cirkusu je ještě NAS s hromadou filmů, XBox, Wii a zesilovač.

Finalní stav

Pioneer VSX-922-KFinální stav bude postaven kolem Pioneer VSX-922-K (AirPlay ready), docela slušně vybaveného recieveru za rozumné peníze (stojí polovic co nákupní cena starého Onkyo TX-DS696).

Do něj bude zapojený twin-tuner satelitni přijímač (asi) TechniSat DIGIT ISIO S (fakt nechci řešit Linux based hračky), XBox, Apple TV a televize.

Výhody:

  1. 1 vysílačka (znám a mám Logitech Harmony ovladač a fakt nebudu držet vysílačku 10s správným směrem, aby postupně pozapínala vše co je potřeba. A to když je náhodou předtím všechno vypnuté – což většinou není)
  2. Přepínání zdrojů a hlasitost pouze na 1 zařízení – zesilovači.
  3. Vše důležité AirPlay ready (časem napíšu víc o tom, jak a proč je AirPlay návyková věc)
  4. Velmi podstatná úspora proudu (oproti současnému řešení)

 Zpět na začátek

Tak plán je hotový, ale předtím je potřeba pár maličkostí. Jednou z nich je překonvertovat 3TB videa, seriálů a titulků pro AppleTV. A to je operace, která si zaslouží samostatný článek.

print

Tagged , ,